Великобритания е смятана за лидер в борбата срещу принудителните бракове.

...
 Великобритания е смятана за лидер в борбата срещу принудителните бракове.
Коментари Харесай

Измъчваха ме 11 месеца: хиляди жени във Великобритания имат подобна съдба

 Великобритания е считана за водач в битката против насилствените бракове. Един от положителните образци в това отношение е " Карма Нирвана ". Телефоните в тази организация звънят приблизително на всеки 14 минути. На година сътрудниците ѝ дават отговор на към 9000 позвънявания. Офисът на организацията се намира в едно от предградията на Лийдс, само че в него постъпват позвънявания от цялата страна. А от време на време даже и от чужбина - да вземем за пример от Индия, Пакистан, Иран или Румъния. На входната врата няма никакви указателни табелки. От съображения за сигурност адресът на организацията се дава единствено на хора, които са си уговорили час със сътрудниците.
Онези, които звънят на горещата линия, са най-вече младежи, нуждещи се от помощ - за себе си или за непосредствен човек: сестра, другарка, съседка. " Драмата на тези младежи нормално стартира с различия и размяната на остри реплики вътре в фамилията - поради това, че водят прекомерно западен метод на живот или пък че дружат с момчета ", споделя ръководителката на самодейността Прия Манота. " Много често семейството се намесва и стартира да упражнява надзор. "

 

" Изнасилваха ме групово "

Такъв е казусът с Руби. Тя била на 14 години, когато сестра ѝ избягала с приятеля си. Навремето родителите ѝ се зарекли да не позволен това да се случи и с Руби. " Отведоха ме в Бангладеш и ме омъжиха за човек, който беше два пъти по-възрастен от мен ", споделя момичето. То останало 11 месеца в азиатската страна. " Измъчваха ме съвсем една година, непрекъснато ме изнасилваха - групово ", добавя тя. Родителите ѝ споделили, че в случай че желае да се върне във Англия, би трябвало да забременее. Така и станало. На английска земя обаче момичето се опитало да постави завършек на живота си. И едва тогава в тази ситуация се намесили лекари. А в действителност управляващите трябвало да реагират доста по-рано. Те са имали информация, че родителите на Руби са склонни да упражняват домашно принуждение.

" Карма Нирвана " оказва помощ освен на засегнатите. От организацията поучават и лекари, обществени служащи и учители по какъв начин да поясняват вярно признаците. " Изготвили сме даже специфичен лист с образци, който оказва помощ на органите на реда да преценят по-добре дали зад даден случай може да се крие и освен това ", споделя Наташа Рату от организацията. Например, в случай че при положение на нарушение на публичния ред са забъркани две враждуващи фамилии, е прекомерно допустимо зад това да се крие принудителен брак. Или пък, в случай че някое момиче започне да прави обири, също не е изключено да е по едно и също време и жертва - да е избягала от фамилията си, тъй като е била в невъзможност.

Англия може да се похвали с най-хубавите правни рамки в Европа, що се отнася до битката против насилствените бракове: от 2008 там работи закон за отбрана на пострадалите, а от 2014 принуждаването към брак се третира като закононарушение. Оттогава годишно полицията проверява по над хиляда такива случая. Дотук обаче само три са приключили с присъди, два от които - през последните две седмици.

Наташа Рату доста разчита на резултата от тези присъди.  " Те излъчват значимо обръщение - също и към причинителите, които би трябвало да си дадат сметка, че в случай че принуждават някого да се омъжва принудително, това няма да остане без последствия ", споделя тя.

Лъжицата в бельото: последно избавление

" Някои от пострадалите, които се обръщат за помощ към  " Карма Нирвана ", възприемат насилствените бракове като част от техните обичаи, а не като закононарушение ", споделя Прия Манота. " Те считат, че би трябвало да се подчиняват покорно на фамилията си, както и че не могат да отхвърлят, когато ги женят наложително. "  Затова на такива дами на първо време би трябвало да им бъде обяснено, че един подписан срещу желанието им брак не може да бъде част от тяхната просвета или обичаи.

Обикновено жертвите нямат опция да потърсят помощ, тъй като постоянно им лишават мобилните телефони или пък те биват изкъсо следени от членове на фамилията - даже на летището, когато са на път към бъдещия им младоженец. В такива случаи от " Карма Нирвана " поучават пострадалите дами да натикан скрито лъжица в бельото си, която няма по какъв начин да остане незабелязана при инспекцията със скенера. Така дамата ще бъде отведена за спомагателна инспекция - без своите придружители, и ще има опция да сигнализира управляващите, че в действителност я извеждат насилствено от страната за подписване на насилствен брак.

 

аг, ард, К. Хайнцле
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР